Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение (б.р. предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна) е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам разумни решения, защото формулировката „Военно-техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована.

Това заяви президентът Румен Радев пред медиите, който участва в тържествения водосвет по случай честванията за 6 май - Денят на храбростта. 

На въпрос дали ще ремонтираме военна техника на Украйна Радев отговори: Питайте съответните политици, които взеха това решение. Те дължат отговор.“

"Войната, която бушува непосредствено до нас и която доскоро считахме за немислима изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват държавната сигурност. Основният стълб на тази сигурност е българската армия и хората, които са се посветили на нея. Войската ни винаги е била стожер на българската държавност и народа ни в дни на най-тежки изпитания. Тя е школа за доблест и патриотизъм", добави той.

По думите му е абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната.

"По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да подкрепяме всячески, но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Те нямат място у нас. Само предни дни призовах да не допускаме страстите на войната да се принасят в България, още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделения в обществото ни", заяви още държавният глава. 

Според Янев сме се запътили към икономическа самоликвидация на Европа.

Политическият проект на Стефан Янев

„Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно като екип в служебния кабинет. Впускането в партийната политика се оказва съвсем друго изпитание, за много от тях непосилно. За втори път на президентството се преписва политически проект, това е грешно разбиране, защото не работя с поставени лица. Ако подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично“, заяви държавният глава по повод политическия проект „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!