Президентът носи отговорност за назначаването на служебно правителство, така е по Конституция, и аз не бягам от тази отговорност. Това заяви държавният глава Румен Радев пред Българското национално радио.

„Винаги съм се водел от критериите за компетентност, почтеност, професионализъм и най-вече отговорност към бъдещето на Българя. Това съм търсел, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политически пристрастия. И все пак – мотивирани хора. Знаете, че времената са предизвикателни, страхът все още не е охлабил своя обръч“, допълни Радев. 

Снимка: bnr.bg/screenshot

По думите му отишлата си вече власт разполага с всички механизми – финансови и властови, защото администрацията дълги години е била назначавана от тази власт. Радев допълни, че със служебните министри му се е налагало да работи по различни въпроси, а целта е била да се постигне баланс между професионализъм, отдаденост и отговорност. 

Радев уточни, че не трябва да се стига до нови предсрочни избори и се надява след 11 юли да бъде съставен кабинет. 

„Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета в Народното събрание и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани, как трябва да има средства и за пенсионерите, и за медицинските работници, и за здравната превенция, и за бизнеса. В момента този кабинет е с вързани ръце“, коментира държавният глава. 

Според него предишният кабинет е абдикирал от отговорността да депозира Плана за устойчивост в ЕС, а по този начин са поставили служебното правителство в много трудна ситуация, защото документът е разработван над година, от различни експерти по дирекции и с много секретна информация. 

„В рамките на дни това трябва да се смели, анализира и да се вземе тежкото решение – ще се внася ли в този вид. Така, или всички пасиви на този План да се хвърлят върху служебното правителство, или ще се търси начин да бъде актуализиран“, заяви президентът.

Той коментира, че санирането е полезна програма, но не е справедлива. Президентът цитира изчисления, според които ако се отделят по милиард на година, след около 50 години всеки български дом ще бъде саниран. Радев посочи, че трябва да се търсят алтернативи за проектите, които ще бъдат от полза както за хората, така и за бизнеса.

Относно твърденията на ГЕРБ, че чрез служебното правителство „олигархията, с техните капитали, ще застане“ срещу тях, Радев каза: 

„От 11 г. кой е на власт? Олигархията е негова (б.р. на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов). Има един железен закон на олигархията, формиран още 1917 г. от немския социолог Роберт Михалс – всяка олигархия се стреми с натрупания ресурс да започне да работи и със следващото управление“. 

Президентът коментира обвиненията, че разследваният бизнесмен Васил Божков стои зад част от предприетите рокади от служебния кабинет: „Дайте ми доказателства за подобно нещо, освен някакви сънища. Няма как „олигархията на Божков“ да стане „олигархията на Радев“, ние просто имам различна ценностна система с предишния премиер. Ако той е работел по този начин, аз в такива дебати няма да влизам“.