Президентът Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от бюджета за догодина.

Държавният глава атакува невъзможността да се прехвърлят средства от концесията на Летище София, към Фонда за стабилизиране на пенсионната система.

„Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване. Неразривната връзка между това право и задълженията на държавата изисква да се отчитат съществуващите реалности, поставящи в риск пенсионната система - неблагоприятното съотношение между работещите и пенсионерите, застаряването на населението, ниските доходи. Социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система”, подчертава президентът.

Вторият текст, който Радев оспорва, е лишаването на пенсионерите от правото да бъдат държавни служители: „Приетата уредба създава неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране и засяга придобити права, в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава”.

Според него има и риск за ключови дейности, тъй като може да не се намерят достатъчно бързо подходящи кандидати за служебно освободените места.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!