Гласуване в два поредни дни обсъди президентът Румен Радев с кметове от Националното сдружение на общините в България в рамките на консултациите за предстоящите парламентарни избори.

„Дали датата ще е в края на март или в края на май – все ще бъдем в пандемия. Някои неща трябваше да започнат да се вършат отдавна“, отбеляза държавният глава.

Той коментира, че към него „идват предложения за избори в два дни“. В отговор кметовете посочиха, че подобна мярка би повишила значително разходите и би създала допълнителни предизвикателства по отношение на безопасността и сигурността на вота. „Ние сме обсъждали само удължено време – от по-рано до по-късно, като хипермаркетите. За два дни ще е по-трудна организацията“, каза председателят на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Кметът на Кърджали Хасан Азис посочи като възможен вариант почасово гласуване на рисковите групи. И той, и колегите му се обявиха за изготвянето на здравен протокол от МЗ и ЦИК, който да регламентира дезинфекционните мерки в секциите, предпазването на членовете на комисиите при получаването и предаването на изборните книжа и т.н.

Кметът на Троян Донка Михайлова определи като „най-сериозната ни тревога“ правото на глас на болните и карантинираните. По думите ѝ ще бъде предизвикателство да се намерят хора, които да се включат в избирателните комисии в COVID отделенията и в мобилните секции, които ще са в контакт с поставените в изолация граждани.

Азис подчерта, че отговорността не е само на общините и изрази надежда „и други институции да провеждат подобни консултации“.

Търновският кмет Панов обяви, че вече имат и готова хронограма – при указ на 26 януари за избори на 28 март, на 5 февруари ще бъдат образувани изборните секции, на 15 февруари общинската администрация обявява предварителните избирателни списъци и ги публикува онлайн и т.н. Той беше категоричен, че общините са готови да започнат организацията на изборите в момента, в който получат дата.