Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година, неговата оставка ще е в полза на гражданското общество и на страната, коментира във Варна президентът Румен Радев. Той се срещна с интелектуалци, представители на изкуството, културата, науката и образованието от крайморския град.

"Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най- високи места в държавата, за знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, дълбоко дискредитираха страната. Оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта – това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор", посочи държавният глава.

По думите му това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента.

"Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която му поставих за демонтажа на порочния управленски модел, за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове", смята президентът.

Според него съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог.

"Обществото очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива, да представят конкретни решения, а не оправдания", заяви Румен Радев.

Той подчерта, че най-важната задача пред България е съставянето на устойчиво, ефективно и работещо правителство. Държавният глава призова политическите партии да проявят отговорност. „Трябва да излъчат ясни политически позиции чрез министрите, които ще бъдат номинирани в редовно правителство. Хората не гласуват за служебния кабинет, а за партиите. Служебният кабинет е изцяло мое решение, мое назначение и отговорност “, посочи Радев.

Според държавния глава идеята служебното правителство да стане редовно звучи като добра теория и практично решение, но редовен кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. 

"Ако се стигне до предсрочни избори и партиите не съставят кабинет, според Конституцията аз отново трябва да назнача служебно правителство. Мое право е да реша дали да продължи в този състав или с някакви промени", добави Радев. Той каза още, че ще започне консултациите с парламентарно представени партии преди връчването на мандат възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи много от тези консултации. "Зависи много от това дали партиите ще намерят първо диалог, и второ - ще успеят да постигнат някакъв консенсус", каза Радев. Според него, този път те нямат право на грешка, а още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, а за сметката на всички нас.

Президентът коментира и скандала в спешната болница "Пирогов" като подчерта, че случващото се там е показателен случай за системен проблем в българското здравеопазване.