Независимостта се гради на усилията на посветени държавници, но и на уверен в себе си народ. Това заяви в речта си по повод Деня на независимостта президентът Румен Радев.

"Скъпи съотечественици, Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена, че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого", каза още той.

По думите на Радев и днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер.

"И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и със силата на уверен в себе си народ", посочва президентът.

Радев добави, че на кръстопътя на новия ден помним, че нашите предци завинаги са избрали заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора.

"Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България!", допълни той.

По думите му само с единна воля и дружни усилия можем да отстояваме свободата и независимостта на България.