"Всички се надяваме, че ще бъде избегната пълномащабна война в Украйна", заяви на брифинг в Сунгурларе президентът Румен Радев.

"Всеки ден има преговори на най-високо политическо решение. Който си мисли, че кризата ще бъде решена по военен път, греши. Единственият път за намиране на устойчиво решение е по преговорите и дипломацията", категоричен бе държавният глава.

По думите му най-големият риск за сигурността на България е да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили.

"Не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме и утре", добави Радев.

Във вторник президентът свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Румен Радев каза още, че България е и суверенна държава, но и лоялен съюзник и член на НАТО и това са двата водещи принципа, които определят позициите ни.

"България е част от усилията за деескалацията на напрежението между Украйна и Русия, но и част от усилията за усилване на Източния фланг на НАТО. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България със съюзниците ни от Алианса като рамкова страна. Във формирането на батальонна бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за допълване на дефицит от способности в нашите сухопътни войски", поясни президентът.

Той призова борбата срещу корупцията да се води с „легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи“.