На 2 септември България преживя ден на насилие. Изключително съм загрижен както за здравето на невинните граждани, така и на десетките ранени полицаи, изпълнявали заповедите на своите началници. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си със силите за сигурност на „Дондуков“ 2.

„Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в Триъгълника на властта? (…) Защо органите на реда приложиха брутално насилие към граждани, огромна част от които нямат нищо общо с провокаторите? Защо е нанесен побой на журналисти, които са се легитимирали и не са провокирали със своите действия?“, запита Радев.

Той поиска разследване на действията на униформените, а също и отговори на въпроси за провокативните нашивки на някои униформени.

Думите на президента предизвикаха силната реакция на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който категорично отхвърли обвиненията за полицейско насилие. С него се съгласи и директорът на СДВР Георги Хаджиев, който подчерта, че, ако се докаже превишаване на правомощията на униформени, ще има наказания.

Предателят на ДАНС Димитър Георгиев подчерта, че агенцията не е имала предварителна информация за провокации.

Иванов отбеляза, че не гледа телевизия, за да може да си почива от "хейта" срещу МВР. "Явно не разбрахте моите въпроси. Явно си личи и че не гледате телевизия - ако бяхте гледали телевизия, щяхте да видите кадри с неща, за които щяхте да си направите съответните заключения като главен секретар", отбеляза Румен Радев.

По думите му от кадрите в световния обмен зависят инвестициите, а също и "дали хората ще имат смелост и доверие утре да излязат да искат свои законни желания, да настояват своите граждански права".

"Важно е МВР да осигурява реда, да осигурява увереността на хората, че тяхното здраве, права и достойнство ще бъдат защитени", подчерта Румен Радев.

В края на едночасовата среща той призова за по-активна съвместна работа при пресичането на организираните провокации и повече откритост към обществото. "От тези действия на МВР и на службите за сигурност (зависи) как ще се развие нашето общество - дали ще бъде в руслото на демокрацията, или ще тръгнем по някакъв друг път. За това е нужно доверие", подчерта държавният глава.