Действията на МВР от 2 септември са част от перфектно организирана операция и не е вярно, че полицията е приложила брутална агресия спрямо протестиращи. Това обяви на срещата с президента главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той отхвърли всичките обвинения към подчинените си, отправени от държавния глава, като подчерта, че при индивидуални грешки ще има наказани.

„Защо си мислите, че тези момчета и момичета от кордоните се интересуват от политика? Те са полицаи, това е техният дълг. Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутално насилие и брутални действия срещу протестиращите (…) Да уточня нещо на тези, които протестират, на тези, които ще влязат в изпълнителната власт, ще има други недоволни – тези полицаи в кордоните ще са същите“, подчерта Иванов.

Той оцени случилото се на 2 септември (над 100 арестувани, десетки бити и обгазени от двете страни) като „перфектно планирана, перфектно изпълнена операция с минимални щети, иначе можеше под Вашите (на президента) прозорци, на НС, на МС, да има кръв. Мисля, че полицаите със своите действия предотвратиха тази кръв, те се представиха перфектно“.

Той не приема тезата на Радев за внедрени провокатори, като посочи, че „на 2 септември всичко се промени, защото беше многократно призовавано в социалните мрежи и на протестите за този 2 септември – всички организатори казваха, че трябва да се накървави, че с мирен протест няма да стане“.

„На въпроса защо е приложена брутална сила върху протестиращите бих попитал защо протестиращите прилагат брутална сила върху полицейски служителите, които по никакъв начин не ги провокираха“, заяви Ивайло Иванов. Той посочи, че има колеги, които са удряни, замервани с бомбички и имат наранявания по цялото тяло, включително и слабините.

"Защо, като виждат как ескалира напрежението, мирно протестиращите не си тръгват? Какво мислят че ще стане като се хвърлят бомби по полицаите? (...) Защо те не си тръгнаха?", запита Иванов, като поздрави тези граждани, които са се опитали да опазят полицаите с телата си.

Професионалният ръководител на МВР отхвърли и обвинението, че са бити и арестувани журналисти: „Прес картата не дава имунитет на никого, когато даден журналист изпълнява професионалните си задължения, той е защитен – това, че си журналист, не значи, че трябва да чупиш, че трябва да биеш полицаи, че трябва да извършваш някакви нарушения и престъпления (…) Ако някой притежава журналистическа карта и метне по мен бомба – да, ще бъде задържан“.

Въпреки това Иванов беше категоричен, че ако има данни за превишаване на правомощията, ще има наказани.

Главният секретар отбеляза, че над 50 дни протестите и блокадите са били на практика нерегламентирани, но не е имало последици за участниците: „Аз съм претърпял много повече критики и упреци от хора, които ме питат каква е тая полиция, която търпи това нещо“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!