Близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители, а междувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на НАТО.

„Очевидно е, че в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като опция категорично за поддръжката на самолетите, чийто ресурс изтича. Днес се състоя, както беше договорено с полския президент, среща на министрите на отбраната началниците на отбраната другата седмица се надявам да има група и да изследваме възможността на полската индустрия и военновъздушни сили, но, много важно, което обявих и на срещата днес – това е малко временно решение“, отбеляза Радев.

Това, че ще имаме боеготова ескадрила с поръчаните от САЩ F-16V около 2030 г., означава, че има празнота за запълване, за да не загубим способностите на нашите летци, техници и специалисти и така да се компрометира и проектът за новите изтребители. Радев е поставил въпроса за ускоряване на доставката и пред американския си колега Джо Байдън.

Какви са опциите?

Президентът подчерта, че търсенето на алтернативни варианти е от компетенцията на правителството и вече е говорил с премиера Кирил Петков.

  • Първият вариант е с американски F-16 втора ръка, които да бъдат взети на лизинг.
  • Радев е обсъждал с Марк Рюте и възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите.
  • „Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от нашите партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща след малко с канцлера Шолц, също се разбрахме да се говори по този въпрос“, допълни Радев.

Германия и Италия използват "Еврофайтър", a Франция в момента модернизира своите "Мираж 2000", като освен това се чакат допълнителни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 г. "Рафал".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!