Три самолета F-35 на нидерландските военно-въздушни сили ще дойдат у нас през април. Те ще охраняват въздушното пространство на България.
Това съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков в кулоарите на парламента.

Те ще заменят испанските самолети, които сега са у нас.

Впоследствие ще дойдат още машини, като максималният им брой може да бъде осем. Ще ги обслужват 200 военнослужещи от Нидерландия.

Пристигането им е предварително планирано и не е свързано с войната в Украйна, каза Заков. 

“Това са дейности, които се планират допълнително, така че войната не е причината изцяло, несигурността в Европа, която налага допълнително усилване на нашето пространство със съюзници”, заяви министърът на отбраната.

Снимка: bTV

„Към момента всички институции казват, че няма опасност. Нашите министри в кабинета са гласували против тези изтребители да дойдат да ви охраняват, защото няма нужда от това в момента“, каза Филип Попов, депутат от ПГ на БСП за България.

"И сега са взели решение, както и за самолетите, но те не говорят на пресконференциите, защото любезните журналисти не ги и питат, защото забранено е да се питат такива работи. Как ще идват чужди самолети в България и ти да питаш, това е лоша култура, аз излязох и казах – да дойдат и си поех политическата отговорност пред партията. Защо заемам такава позиция – те го правят всичко тихомълком", коментира Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Изтребителите ще могат само да охраняват въздушното ни пространство, но нямат право да използват оръжие дори и за предупредителна стрелба.