„Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Там са компетентните хора, които решават“.

Така президентът Румен Радев коментира в авиобаза "Граф Игнатиево" решението на КС, който допусна за разглеждане делото по питането на главния прокурор за границите на президентския имунитет и дефиницията на „държавна измяна“. Решението бе взето с мнозинство от девет гласа.

„Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност. Борбата с битовата престъпност не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността, а това означава да се води борба с корупцията там, където има течове. Където е нейната хранителна среда, а именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, заяви държавният глава.

Радев бе помолен да коментира и разпространението на коронавируса в България.

„Най-голямата опасност е да се поддадем на паниката и страха. Трябва да се вслушваме повече в експертите и да следваме техните съвети. Самодисциплината и самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с проблема. Голямата заплаха е и да не допуснем парализа на икономиката“, каза Радев.

По думите му правителството трябва да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспорт, туризъм, култура и спорт.

Посещението на Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево бе част от програмата му за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. Той отдаде почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

Радев заяви, че хората в авиобазата инвестират в бъдещето за една дълбока трансформация на „Граф Игнатиево“.

„Това е голяма натоварване на хората, тъй като проблемите са сериозни и искат неотложни политически мерки. Въпреки че имаме политическа воля и се инвестират сериозни средства в поддръжката на сега съществуващата техника, все още нямаме необходимото ниво на изправност на авиационната техника. Това рефлектира върху безопасността на полетите. Очаквам по-енергични мерки от Министерството на отбраната, така че да се създават необходимите условия за нормална летателна дейност“, каза държавният глава.