"Не аз определям датата за изборите този път – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага", каза президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите му датата е предопределена от действията на партиите в 45-ото Народно събрание – невъзможността да излъчат правителство, както и сроковете в Изборния кодекс.

„Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, обяви Радев.

Той напомни, че досега у нас не са правени избори през юли, август и първата половина на септември, с изключение на един вот – на 5 юли 2009 г.

„Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви да започнете координацията и единодействието си от сега“, обърна се Радев към номинираните за членове на ЦИК.