Има опасност от ескалация на войната в Украйна, политици го правят за свои интереси, заяви президентът Румен Радев в своето слово по повод Деня на труда - 1 май.

Войната е най-голям враг на труда. Тя унищожава съграденото, посочи държавният глава.

„Тази година посрещаме празникa, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руини. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката, а ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността“, каза президентът.

„Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка - да сложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели“, допълни Радев.

„Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот -  този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на  почтения човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизация, съзиждани с труда на поколенията преди нас“, каза държавният глава.

 „В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт. Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната, да не се поддаваме на милитаристите призиви, с които започва всяко кръвопролитие, да не допуснем страстите от войната, да се пренесат у нас, да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба“, заяви Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!