Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всички измерения на този конфликт. Неслучайно отдавана призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към конфликта, който влия пряко за живота и благосъстоянието на българите както у нас, особено и на българите в Украйна.

Това заяви президентът Румен Радев. 

"Това, което става с доставката на газа, ще бъде истински тест за европейската солидарност. Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и най-бедната държава?", добави държавният глава.

Радев добави, че излизат редица разкрития къде отива българското оръжие.

„Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, заяви още той.

Според президента навярно ще намерим алтернативни решения (б.р. за доставка на газ), но това ще изисква и време, и средства. По думите му това ще означава много по-високи цени и рискове за доставки.

"Правителството трябва да си отговори бързо на няколко въпроса: защо само на България и на Полша се спира газът, спира ли се на Австрия и Германия, те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност, резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни, защото ако ли не ще видим да загряват посредници", заяви още Радев.

Президентът призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи.

"Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. Няма нужда от такова посещение", добави той.