В условията на тази криза България и Турция отново доказаха, че са добри приятели и съседи, а борбата с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това е общата позиция на президентите Румен Радев и Реджеп Таийп Ердоган, които проведоха телефонен разговор по инициатива на държавния глава на южната ни съседка, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Българският държавен глава е изразил признателността си за бързата реакция на Република Турция, която първа предостави на страната ни медицински материали и предпазни средства. Реджеп Тайип Ердоган е отбелязал съдействието на Турция при евакуирането на 46 български граждани от Мароко.

Транспортните връзки

Радев е благодарил за решението на турската страна да се допускат камиони през границата без да се прилага 14-дневна карантина за шофьорите. Двамата президенти ще работят за облекчаване на превоза на българи с онкологични заболявания за лечение в Турция.

Ердоган е поискал да се преустанови практиката транзитно преминаващите през България турски граждани да информират предварително чрез дипломатическо или консулско представителство за пътуването си.

Той освен това е призовал да бъде разрешен износът на български етанол за Турция, тъй като той е необходим за производството на дезинфектанти.