„Имал съм много разговори с президента (на Франция Еманюел) Макрон, но той съвсем ясно и отчетливо изрази своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене. То оставя съмненията за чертаенето на нови разделителни линии”.

Това каза президентът Румен Радев по повод думите на френския президент, заради които бе изпратена протестна нота във френското външно министерство.

„В европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети. От друга страна, подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции”, каза още Радев.

„Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пи ар предизборно, от която и да е страна”, допълни държавният глава.

По думите му отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и, ако има някакъв проблем между двете страни, то той не е в това.

„За нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически въпроси, каквито са пакетът „Мобилност”, Шенген, механизмът за сътрудничество и проверка, подкрепата за началото на членството на Северна Македония в ЕС”, каза още президентът Радев.