Един от големите проблеми на ЕС днес е затвърждаващото се впечатление, че бъдещето на Европа се определя от малък елит. Ако няма реална интеграция на всички членки на съюза, той няма как да бъде успешен. Това подчерта президентът Румен Радев в изказването си на срещата на държавните глави от групата „Арайолуш” в Рига.

„Разликите в социалното и икономическото развитие на европейските държави водят и до различни приоритети в тяхната политика за развитие. Когато подобни различия надхвърлят определена степен, те могат да застрашат солидарността, единството и дори процеса на европейска интеграция“, заяви Радев, цитиран от своя прессекретариат.

Според президента европейските институции не съумяват да изпълнят ролята си и голяма част от европейците не се чувстват представени в тях.

Снимка: Президентство

Държавният глава призова за реална интеграция в социалната сфера, икономиката и образованието като най-ефективна мярка за отстояване на европейските принципи и ценности. По думите му всяка държава членка трябва да усеща присъствието си в ЕС като успех.

„Ако ЕС не е единен и не успее да утвърждава своите ценности в съседните на Европа региони, то рано или късно ще започне да внася външни за съюза модели“, категоричен беше президентът, като допълни, че за тази цел е нужна интеграция и в областта на външната политика и дипломацията, както изграждането на адекватен отбранителен капацитет, с който ЕС да гарантира своите интереси.

„За мен привличането на чуждестранни инвестиции не се изчерпва с размера на средствата, но и с модела на обществени отношения, подобряване на бизнес средата и качеството на живот, което носят за обществото“, каза още президентът.