„Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор“.

Така президентът Румен Радев коментира в Раковски казаното от Бойко Борисов вчера, че живеем в условията на диктатура. В деня на Съединението пък бившият премиер написа във "Фейсбук", че днес страната ни е разделена "от този, който е призван да пази нейното единство".

По отношение на това колко дълъг ще е животът на това Народно събрания президентът отново заяви, че това зависи от актуализацията на бюджета. 

„Не можем да оставим българите без тази нужна актуализация в сложните времена, които предстоят. Както и вчера обявих, тази седмица ще поканя ЦИК, за да бъдем сигурни, че можем да проведем избори 2 в 1 в тази обстановка, с машинен вот, така че да не бъдат компрометирани“, обясни Радев.

Той бе помолен да коментира и политическия скандал с „купуването“ на депутати. Президентът заяви, че обстановката в парламента е станала толкова изнервена, че срива всякакви усилия да се постигне рационално решение.

Румен Радев каза още, че темата за служебното правителство в момента не е на дневен ред. Той очаква парламентът да свърши своята работа и едва тогава ще го коментира.

„Все по-често се спряга политически проект на двама от министрите – на икономиката и на финансите. Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество. Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българите. Нито една партия няма силите да се справи сама. Добре ще е нашите политически партии най-накрая да осъзнаят това, макар и от третия опит, и да потърсят най-сетне диалога“, призова Радев.

Според Румен Радев служебното правителство е доказало, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България.

„Що се касае до тревогите на левите хора, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, искам да заяви следното - не аз съм човекът, който ще ви предаде. За себе си гарантирам“, допълни той.

„Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно Съединението показа, че сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес“, заяви още Радев.