"Имаме две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да има редовно правителство и партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика. Втората важна цел е, ако не се състави правителство, предсрочните избори да не са в най-тежкия период - януари и февруари, а това изисква несъмнено забавяне".

Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите с "Демократична България".

"Ако всички партии излязат и кажат, че веднага искат мандати и са готови за предизборна кампания през декември, Коледа, празници, както и да отидем на избори в най-тежките условия, ще се съобразя. Веднага давам един след друг мандатите, надявам се да не се стига до третия", посочи Радев.

Ако не се сформира правителство обаче, президентът иска изборите да се проведат през март.

"Няма да насроча избори януари и февруари. Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност, е реален", смята държавният глава. 

Поради това той смята да връчи третия мандат на партиите след Нова година, за да бъдат изборите през март.

Радев пита "Демократична България" за позицията им за Украйна 

"Никога не сме претендирали какво въоръжение да предоставим на Украйна. Искаме България да изглежда обаче като съюзник, на когото може да се има доверие". Това посочи Христо Иванов от "Демократична България" на конкретно питане от президента Румен Радев.

В началото на консултациите за съставяне на правителство държавният глава заяви, че е притеснен, защото партията е поискала да остави страната ни обезоръжена.

"Най-малко три партии са необходими за съставянето на правителство. Ясно е, че българската политическа система върви към раздробяване. Ключът оттук нататък винаги ще бъде диалогът", заяви Христо Иванов.

Той посочи като ключови приоритети съдебната реформа, сигурността на държавата и излизането от инфлационния риск. 

Христо Иванов акцентира върху единството - без колебания и нюанси, защото Путин в момента иска разединена Европа. 

"Солидарността е изключително важна, тя е стожер на единственото в Алианса и на неговите способности да реагира при кризи. В продължение на месеци проповядвахте тезата, че модернизацията на армията трябва да се обвърже с предлаганите на българско въоръжение на Украйна, за да получим друго, НАТО-вско. Какво стана, и какво получиха подобни държави", попита Радев.

"Ние имаме 20 депутати, но се опитваме да бъдем конструктивни. За съжаление виждаме, че уроците не са извлечени и все още виждаме рецидиви", заяви още Иванов.

„Парламентът е фрагментиран. Необходимо е да се излъчи мнозинство за решаване на проблемите, пред които са изправени българските граждани. Следя със загриженост това, което се случва през последните дни в парламента. Струва ми се, че не това очакват хората. Нараства конфронтацията и се чертаят нови конфликтни линии. Страната е изправена пред различни кризи, на километри от нас бушува война", посочи президентът.

Срещата с шестата по големина парламентарна група е предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Христо Иванов няколко пъти запита доколко е конструктивен разговорът по време на консултациите.