Президентът проведе консултации преди връчването на първия мандат за кабинет с най-голямата парламентарно представена партия. На разговори на „Дондуков 2“ отидоха от ГЕРБ. Напрежение на срещата провокираха НАТО и разходите за отбрана.

В същото време в парламента изборът на състав и председатели на постоянните комисии с изключение на една, беше блокиран. На този фон кабинетът "Донев" излезе с мерки срещу корупцията по високите етажи на властта, които да остави на следващата изпълнителна власт.

Срещата с победителите на изборите президентът проведе почти публично. Близо час важните теми след изборите на втори октомври бяха обсъждани пред медиите, проследихте ги на живо в ефира на bTV

Сред обсъжданите теми бяха бъдещето на новото НС, бюджетът и кризата, помощта за Украйна, облика на България в евроатлантическата общност и отбранителната ни способност. Искри прехвърчаха в разговорите за отбрана.

Президентът поздрави ГЕРБ-СДС за победата: „Страната ни е в тежка политическа, социално-икономическа криза. Към първия мандат се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство.“

„Да, след няколко избора отново ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Това от части го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Радев настоя за оценка каква е вероятността да бъде съставено правителство - с парламентарно мнозинство или в малцинство.

„Не мога да кажа че има потенциал за сформиране на управляващо мнозинство от партии с общи принципи и цели .Към момента няма такова, дали би могло да има. Би могло“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Президентът поиска уточнение за това какви са приоритетите на ГЕРБ в парламента, на първо място за бюджета за догодина. Партията обяви ,че най-безопасно е удължаване на сегашния и обясни, че са готови с пакет от антикризисни мерки, които ще бъдат обсъдени със служебното правителство.

Искри прехвърчаха за отбраната след предложението за българска военна помощ за Украйна

„България не стои добре в рамките на НАТО и в момента не се възприема като силен член на евроатлантическата общност, за съжаление“, каза Даниел Митов от ГЕРБ.

„Не знам какви са ви вашите наблюдения че България се възприема като слаб член на НАТО Но дали сме силен или слаб член зависи също така от нашия отбранителен капацитет. За тези 10 години , в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия , за да изнасяте сега. Вие трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос, за да раздаваш, трябва да си дал“, отговори президентът.

От партията на Бойко Борисов отговориха, че са отделени над 5 млрд. лв. и че са готови да подкрепят купуването на още осем изтребителя F-16. А след срещата повториха, че още има възможност за диалог с останалите партии за редовен кабинет.

„Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите пред България с отговорност пред всички нас, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувствие, но имаме и експерти, които можем да предложим за кабинет“, каза Десислава Атанасова.

Преди да връчи на ГЕРБ първия мандат, президентът трябва да се срещне с останалите парламентарно представени партии.

Срещите с „Продължаваме промяната“ и останалите формации очакваме да се бъдат следващата седмица. Припомням, че президентът вече каза, че няма да бърза, за да има време НС. След като приключи с останалите шест партии ще бъде връчен и първият мандат.