Столичният общински съвет отново прие предложението за именуване на алеи в знак на солидарност към Украйна. Дебатите продължиха близо два часа.

По време на заседанието, съветниците приеха знамето на Украйна да се постави на фасадата на общината, алеята до Руското посолство ще се казва "Героите на Украйна". 

Още в началото на месеца те дадоха зелена светлина на решението, но тази седмица то беше върнато от областния управител, тъй като, по думите му, „не било законно".

Междувременно градският съвет на БСП и движение "Хан Кубрат" организираха протест срещу повторното предложение за именуване на улици с имената "Героите на Украйна" и "Борис Немцов". Към недоволството се присъединиха депутати и привърженици на "Възраждане".

„Именуване на две пространства, както и разпъване на украинското знаме на фасадата на Столична община са не само нецелесъобразни, но и незаконосъобразни“, заяви Иван Таков, общински съветник и председател на БСП-София.

„Подобрили сме мотивацията, за да избегнем съмненията у всеки следващ, тъй като със сигурност ще има обжалвания“, коментира Георги Георгиев, председател на СОС и общински съветник от ГЕРБ.

А само на метри от недоволството се проведе друг протест - в подкрепа на предложенията. Символичната акция беше на руски гражданин.

„Ние също подкрепяме украинците, ние сме против войната. Ние сме твърдо за инициативата на украинците да кръстим улици в близост до посолството ни на героите на Украйна“, заяви Евгени Чипов. 

Очаква се другата седмица общинският съвет да обяви решението си. Тогава започва и новият седемдневен срок, в който областният управител да приеме или да отхвърли промените. Засега от управата се въздържат от коментар.

  • Зенитни ракети за Украйна: Дебат в парламента за новата военна помощ за Киев
  • Главнокомандващият на руския Черноморски флот е бил ликвидиран
  • Анджей Дуда за украинското зърно: Полша е готова да помогне на Украйна да изнася извън Европа
  • Папа Франциск нарече украинския народ мъченически и осъди търговията с оръжие
  • Без официално потвърждение: Ще получи ли Украйна ракети с голям обсег от САЩ?
  • Украйна нанесе ракетен удар по щаба на руския Черноморски флот в Крим
  • Русия с нова въздушна атака срещу Киев: Има 18 ранени
  • Зеленски с призив към Съвета за сигурност на ООН: Да отпадне правото на вето за постоянните членки
  • Зеленски в САЩ: Никой не е очаквал, че Украйна ще изтласка руския флот от черноморски води
  • Сесия на общото събрание на ООН: Основната тема в дебатите е войната в Украйна