Столичният общински съвет отново прие предложението за именуване на алеи в знак на солидарност към Украйна. Дебатите продължиха близо два часа.

По време на заседанието, съветниците приеха знамето на Украйна да се постави на фасадата на общината, алеята до Руското посолство ще се казва "Героите на Украйна". 

Още в началото на месеца те дадоха зелена светлина на решението, но тази седмица то беше върнато от областния управител, тъй като, по думите му, „не било законно".

Междувременно градският съвет на БСП и движение "Хан Кубрат" организираха протест срещу повторното предложение за именуване на улици с имената "Героите на Украйна" и "Борис Немцов". Към недоволството се присъединиха депутати и привърженици на "Възраждане".

„Именуване на две пространства, както и разпъване на украинското знаме на фасадата на Столична община са не само нецелесъобразни, но и незаконосъобразни“, заяви Иван Таков, общински съветник и председател на БСП-София.

„Подобрили сме мотивацията, за да избегнем съмненията у всеки следващ, тъй като със сигурност ще има обжалвания“, коментира Георги Георгиев, председател на СОС и общински съветник от ГЕРБ.

А само на метри от недоволството се проведе друг протест - в подкрепа на предложенията. Символичната акция беше на руски гражданин.

„Ние също подкрепяме украинците, ние сме против войната. Ние сме твърдо за инициативата на украинците да кръстим улици в близост до посолството ни на героите на Украйна“, заяви Евгени Чипов. 

Очаква се другата седмица общинският съвет да обяви решението си. Тогава започва и новият седемдневен срок, в който областният управител да приеме или да отхвърли промените. Засега от управата се въздържат от коментар.

  • Три месеца война: Киев съобщи за най-тежката загуба от началото на агресията
  • Зеленски пред форума в Давос: Украйна се нуждае от финансиране от поне 5 млрд. долара месечно
  • За военно престъпление: Руски сержант с доживотна присъда от съда в Украйна
  • Байдън: Русия се опитва да унищожи идентичността на Украйна
  • Трети месец на войната: Русия засилва атаките в Донбас
  • Одески депутат от български произход: Руските ракети унищожиха няколко жилищни сгради в града
  • Бивши военни министри: Бойните действия в Украйна няма да приключат скоро
  • Три месеца война в Украйна: Започва ли решаваща фаза на конфликта?
  • Зеленски: Готвим се за максимална дипломатическа активност
  • Киев иска още санкции срещу Москва

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!