Президентът Румен Радев посети временния пункт при ГКПП „Дунав мост“, където от БЧК дават помощ и консултации на влизащите от Украйна.

Той благодари на всички доброволци, граждани и държавни служители за помощта страната ни да изпълни своя хуманитарен дълг и отбеляза, че в момента пунктът работи натоварено. 

Според президента ожесточението между Русия и Украйна ще има дългосрочни последици. По думите му решението са преговорите, а България има основание да претендира да е място за едни такива преговори. Радев уточни, че това трябва да стане в координация с ЕС.

Държавният глава нарече „неудачно“ решението на Русия да включи страната ни в списъка с неприятелски държави.

Румен Радев също така заяви, че очаква държавата като основен координатор и организатор на всички тези дейности да бъде още по-ангажирана и да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт.

„Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаването на документи за самоличност на хората от нашата историческа диаспора. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование и медицински услуги“, каза още президентът.

Той уточни, че това трябва да бъде част от нашата демографска политика.

Според него на първо място трябва да се подобри координацията, за да се подобри помощта за бежанците и те да знаят къде и как могат да получат подкрепа. По думите му Националният кризисен щаб трябва да дава по-добра информация и не е достатъчен само телефон за връзка. Очаква се скоро да има единен портал с подробна информация.

Румен Радев заяви още, че страната ни трябва да има Единна национална система за управление при кризи.

„Трябва да имаме работеща система при всяка една ситуация. Затова трябва да има и съответната нормативна база. Законът за управление при кризи е отменен през 2009 г., но няма какво да го замести към момента. Имаме много работа и ще я придвижим бързо“, категоричен бе той.

В тази връзка държавният глава очаква правителството и законодателят да предприемат неотложни мерки, защото усилията са общи.

Предстои следващата седмица Радев да се срещне с експерти по отношение на връщането на структурата „Гражданска защита“ като отделно звено.

„Гражданска защита“ имаше своите ясно обособени функции, които впоследствие се разпределиха между различни институции. Ние трябва да обединим всички тези дейности, като започнем отгоре надолу – със законодателната база, с изграждането на тази Единна национална система за управление при кризи. За момента имаме затруднена координация и това личи винаги, когато стане криза“, на мнение е президентът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!