Радан Кънев подаде оставка като лидер "Нова Република" и на ДСБ, съобщи репортер на bTV. 

„Подадох оставка като председател на „Нова Република” и в близкия час ще подам оставка като председател на ДСБ. Искам да кажа, че няма да напусна политиката”, заяви Радан Кънев пред журналисти и поясни, че това би било нечестно спрямо хората, които са му гласували доверие.

„Нова Република” трябва да остане в политиката, за да поставя въпроси, които никой не посмя да постави”, допълни още Кънев.

Той определи оставката си като жест в името на обединението на българската десница.

„Подавайки тази оставка ще се извиня на тези 300 хил. души десни избиратели, които са непредставени в следващия парламент, ще поема моя дял от отговорността, че те не бяха заедно и няма да бъдат представени заедно. Знам, че няма да ми простят и ги разбирам, сигурно и аз не бих простил”, каза Кънев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Сега никой от десните партии не е депутат. Язък за амбициите”, допълни той.

Според него обединението в дясно тепърва предстои.

Все още не е ясно точно кога Кънев ще сдаде поста, тъй като трябва да се свика и официално съвещание на ДСБ, което да вземе решението. По непотвърдена информация председателското място ще бъде заето от Вили Лилков.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно нито една дясна партия няма да получи партийна субсидия, тъй като всички те са се явили на изборите в коалиция. По закон коалициите могат да получат партийна субсидия само ако минат 4-процентната бариера.