Случаят с опасните отпадъци край Панагюрище вече се квалифицира като криминален. РИОСВ сезира прокуратурата за престъпление по чл. 353.т. б. Това е тежко престъпление, защото с действията си човекът, който е обвинен в него, създава опасност за живота и здравето на други хора. Какво има в контейнерите не се знае. Това каза в предаването "Тази сутрин" репортерът на bTV Рада Домусчиева.

Търговията с такива отпадъци е бизнес за милиони, допълни тя.

"На единия от варелите имаше надпис Южна Африка. Дали той е пристигнал на наша територия като действащ химикал, който е в срок на годност или е пристигнал като отпадък е сериозна граница, защото го превръща в престъпление. Само миналия месец Интерпол при специализирана акция задържа 1,5 млн. тона такива отпадъци. В България също има специализирани служби, които се занимават с тази тема".

Законодателството не забранява в България да се съхраняват различни отпадъци в населено място, забранено е обаче за опасните отпадъци, допълни Рада Домусчиева.

След разследването на bTV за опасни отпадъци в Панагюрище – регионалната екоинспекция дава собственика им на прокурор. За bTV управителят на фирмата собственик обясни, че не вижда нищо нередно.

Преди две седмици bTV първа ви показа как на площадката на военно предприятие и в склад в Панагюрище, на метри от къщите, се съхраняват незаконно опасни отпадъци, химикали, бои, строителни материали, варели с токсични и запалими отровни вещества. Съдове с химикали с изтекъл срок, някои от които със страна на произход от Южна Африка.

Срокът, в който собственикът им трябваше да ги изнесе от двата склада, изтече. Проверката на екоинспекторите обаче установи, че предписанията не са спазени и много от отпадъците са все още на същото място.

Освен написаните вече пет акта за до 106 000 лева, ще бъдат написани нови – за неизпълнение на старите.

В другия склад предписанията също не са изпълнени, макар че една трета от отпадъците са изнесени.

Еколозите, които специално запознахме с кадрите, са категорични, че става въпрос за опасни.

Те настояват санкциите, които в момента са максимум 50 хиляди лева, да бъдат увеличени до 20 пъти. 

В Нова Загора пък 22 000 души са принудени трета година да живеят в ужасната миризма от завода за биогаз на входа на града. Хората започнаха протести.

Това е най-модерният начин за производство на електроенергия, но за съжаление пречи на живота на хората с отвратителна миризма, която денонощно се разстила над целия град.

По тази тема министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви за bTV, че това е едно много модерно производство, което решава сериозен екологичен проблем, превръщайки много сериозен отпадък в енергия.

От друга страна обаче, той по никакъв начин не трябва да нарушава комфорта на хората, допълни министърът.

„По закон ние имаме определени вредни емисии, които следим във въздуха. В село Труд те непрекъснато са следени през последните години и не се надвишават. Там не попадат обаче миризмите.

Разбрах, че на 19-ти или на 20-ти Общинският съвет ще се събира да гледа този случай. Това е локален проблем, който трябва да бъде решен”, каза министърът.