Работодателите настояха социалният министър Бисер Петков да подаде оставка заради предложението за административно увеличение на осигурителните прагове и предвидения ръст на минималната работна заплата.  

Минималните осигурителни прагове се вдигат служебно, тъй като и тази година бизнесът бойкотира преговорите със синдикатите. Като се вземе предвид и ръста на минималната заплата догодина обаче, средното увеличение на праговете излиза близо 7 на сто.

Миналата година работодателите също бойкотираха преговорите, но увеличение нямаше. Тази година обаче държавата реши да ги увеличи административно. 

Това заедно с предвидения ръст на минималната работна заплата провокира четирите националнопредставителни работодателски организации да поискат оставката на Бисер Петков.

В мотивите си работодателите изтъкват, че подобен механизъм не съществува в нито една членка на Европейския съюз. 

„Събраните осигуровки тази година са с 10% повече от миналата година, независимо от това, че не е имало увеличаване на праговете. Тоест икономиката върви, доходите растат, събраните приходи в бюджета растат. А тези прагове са всъщност една административна намеса на пазара на труда, която има много вреди”, подчерта Васил Велев от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

От Брюксел министърът отговори с писмо, в което отхвърля твърдението, че не се е консултирал с работодателите, и подчертава, че те сами са отказали да участват в преговорите.

Министърът допълва, че като министър има законното право да определи праговете за догодина и че въпросът тепърва ще се обсъжда в тристранката.

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което беше насрочено за идния вторник, се отлага с 3 дни.