Започна събиране на подписи за обявяване на ефективна стачка във „ВМЗ” ЕАД – Сопот, обявиха от КНСБ. Общо 3100 работещи в държавния военен завод имат да вземат възнаграждения в размер на 2.3 млн. лв. без осигуровки.

Според споразумението между управляващите на дружеството и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” трябваше до края на ноември да бъдат платени заплатите за септември и аванс за октомври тази година. Към тези суми вече се добавят и аванс за ноември и заплата за октомври.

Стачният комитет и синдикатите обявяват, че протестните действия ще продължат докато работниците получат възнагражденията си.

„ВМЗ” – Сопот е в процес на приватизация от юли. В началото на миналия месец Агенцията за приватизация обяви, че само една фирма остава в конкурса. „Емко" ЕООД - София беше единствена от трите дружества, подали документи, която отговаря на условията за раздържавяването на сопотския завод.

Ако приватизацията бъде успешна новият собственик ще трябва веднага да плати публичните дългове на ВМЗ, които икономическото ведомство оценява на 47 млн. лв.