Работниците от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали настояват да научат името на новия инвеститор, за който съобщи в неделя най-голямата банка-кредитор. Името засега остава неизвестно, а служителите на предприятието заплашват да напуснат колективно. bTV научи, че потенциалният купувач е американска компания.

По-късно икономическият министър Делян Добрев заяви, че името на инвеститора ще стане ясно на пресконференция. По думите му компанията, която ще вземе дружеството, трябва да поеме задълженията по управление възможно най-скоро, за да не се прекъсне цикълът на производство.

Междувременно 250 души от комбината започват съдебна битка с некоректния си работодател. Работниците писмено поискаха извлечение за неизплатените заплати - документ, с който могат да заведат съдебни дела. Досега завода са напуснали 140 души, а 350 са готови да го направят, ако днес не получат гаранция, че той наистина ще заработи до няколко седмици.

Вчера беше постигнат пробив в казуса ОЦК, след като стана ясно, че най-голямата банка-кредитор е намерила нов инвеститор, който ще получи и „финансово рамо” от нея.

Металурзите се срещнаха с ръководството на банката в неделя. От там успокоиха работниците, че няма да преминат към принудително събиране на задълженията и ще спестят наказателните лихви по заемите на ОЦК.

Производството може да бъде пуснато до 2-3 седмици.