Служители на завода за боеприпаси "Емко" отново излязоха на протест. Оръжейниците обвиняват държавата в репресивни и тенденциозни действия, които целят да закрият печелившето предприятие.

Вторият протест на оръжейниците дойде, след като на 8 септември разбират, че договорите им с партньори са прекратени.

Близо 500 души от базите на предприятието в Трявна и село Белица излязоха да изразят недоволството си в с. Вонеща вода. Хората се страхуват да не загубят работата си.

Директорът на производствените обособения Славчо Димиев обвинява държавата, че им е обявила война. Той каза, че лицензът за външно-търговска дейност не е възстановен и едва ли скоро това ще се случи.

По думите му, по нареждане на министъра на икономиката, в петък, дружеството „Кинтекс”, принципал на което е министърът на икономиката, е прекратило с „Емко” действащи три договора за специална продукция за износ от "Кинтекс" към Индия.

По някои от договорите има частично изпълнено количество, една голяма част се намира на пристанище Бургас.

Мотивите, по думите му, са, че нямат лиценз за външно-търговска дейност.

Хората ще продължат да протестират, защото не искат да губят работата си и обявиха, че следващия протест най-вероятно ще е на жълтите павета.

В Емко – Монтана работят 400 човека. Поне половината излязоха в 11 ч. и затвориха главен път Е-79 в участъка между Монтана и Враца.

Протестите в Монтана ще продължат и следващата седмица.

Снимка: Рени Христова

Протестите започнаха още в края на юли, когато лицензът за внос и износ на "Емко" беше замразен заради констатирани нередности. Сега държавната "Кинтекс" е получила заповед от министър Емил Караниколов да прекрати всякакви договори с "Емко", която е собственик на "Дунарит" в Русе.

От Министерството на икономиката отговориха на запитването на bTV, че голяма част от продукцията е на "Дунарит" ще бъде натоварена за износ за Индия, но друга част от контейнерите с военна продукция са спрени и са на "Емко".