Клипове, показващи, че заведения в Пловдив и Габрово работят като дискотеки в нарушение на забраната на здравния министър, разпространиха от Асоциацията на собствениците на заведения. Според заповедта на здравното министерство дискотеките и нощните клубове трябва да отворят едва от 1 април.

Заведението в Пловдив, където е сниман един от клиповете, е отворило врати на 1 март.

„Има два сигнала, които стигнаха до нас, за така наречените нерегламентирани партита, съответно, ако се установи, че са нарушили правилата, държавата трябва да се намеси и да ги санкционира“, заяви Павлин Петров, съпредседател на Българска асоциация на заведенията.

Заведението е регистрирано като кафе-аператив, а не като дискотека. Това е направено преди години, а не сега с цел да се прескочи заповедта на здравния министър, твърдят от управата.

„Това е кафе-аператив с диджей и танцьорки, всичките коктейл -барове в града и в страната работят по този начин, никъде няма забрана. Тези хора са работили за нас и няма как да не им осигурим работа, никъде в заповедта не пише, че нямаме право да имаме диджей и танцьорки“, обясни управителят на заведението Деан Найденов.

Според собствениците се работи на 30 процента от капацитета. Твърдят, че спазват противоепидемичните мерки.

От управата на заведението казват, че спазват работното време и в 23 ч. вече са затворили.

От Областния щаб са извършили проверка, която е констатирала, че няма нарушение на заповедта на здравния министър.

„Казусите с регистрацията са навсякъде и в други заведения , затова ще поискам именно чрез ограничаване силата на звука да избегнем изкушенията на заведенията, пак казвам, да работят като дискотеки“, заяви председателят на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Подобен сигнал  от Асоциацията на собствениците на заведенията са получили  и от Габрово.