Д-р Вилиана Радичкова и д-р Цветомир Маринов от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ са част от първия екип, който влезе в инфекциозната клиника на лечебното заведение, за да работи с усложнени болни с COVID-19. 

Те са анестезиолози и реаниматори. Болница ИСУЛ е преврънала кардиологичното интензивно отделение в инфекциозно, където лекуват болни с коронавирус. 

Двамата в момента са затворени там за седмица. С още три сестри и две санитарки.

Екипът полага непрекъснати грижи за 53-годишен пациент, с множество заболявания, който е интубиран.

„Благодарение на добрата кооперация с всички колеги от всички звена на болницата успяваме съвсем адекватно да осъществяваме всички тези грижи за пациента“, казва д-р Маринов.

Чрез видеокамери колегите им отвън наблюдават какво се случва вътре в отделението. А вътре лекарите и сестрите денонощно са до пациента – сменят се на всеки три часа в стаята му.

Между тези, които са вътре и тези, които са отвън, има телефонна връзка. Това, което сестрите наблюдават на монитора като показатели на пациенти, предават на лекарите.

Болницата е една от определените за лечение на най-тежките случаи на COVID-19. Създала е необходимото и за защита на хората на първа линия.

„Моят съвет към всички е да спазват указанията на кризисния щаб, за да не се налага да вземаме решения, за които не сме учили и не сме подготвени“, съветва доц. Мая Белитова, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. 

След като екипът на д-р Радичкова и д-р Маринов напусне инфекциозното, ще бъде тестван и поставен под карантина. На тяхно място, също за седмица, ще влезе друг екип, който да даде надежда.