Между 10% и 15 % по-високо заплащане за сезонните работници предлагат хотелиери и ресторантьори за лятото. Въпреки това кризата в наемането на кадри се задълбочава.
Работодателите се оплакват, че хората с опит и умения са малко.
„Наемането на готвачи ще е предизвикателство за този сезон. Няма кадри, които са подходящи за тези позиции в България. Успяваме с вкарване на чуждестранен персонал – от Украйна, Непал, Киргизстан“, казва Петър Петков, главен готвач на верига хотели.
„Търсим в момента сервитьори, пиколо – това е точно една професия за младежи, да си упражняват езиците. Нашите гости са предимно западноевропейци – германци, англичани. Училищата бълват младежи, които нямат професионална насоченост. Не може всички да учат за мениджъри“, коментира Вълчо Вълчев, управител на хотел в Слънчев бряг.
От бранша призовават за повече практически обучения в средното образование.
Между 1000 и 2000 лв. е официално предлаганата заплата за сезонни работници, по данни на Бюрото по труда в Бургас.
„Нашите работни места ще бъдат обявени в цялата страна, за да могат безработните от другите бюра по труда във вътрешността също да кандидатстват. Миналата година имахме успех в тази насока – работодател, участващ в борсата, си нае безработни от Свищов“, обясни Татяна Николова, директор на Бюро по труда-Бургас.
Свободните позиции ще бъдат разпространени чрез Агенцията по заетостта.