Между 10% и 15 % по-високо заплащане за сезонните работници предлагат хотелиери и ресторантьори за лятото. Въпреки това кризата в наемането на кадри се задълбочава.

Работодателите се оплакват, че хората с опит и умения са малко.

„Наемането на готвачи ще е предизвикателство за този сезон. Няма кадри, които са подходящи за тези позиции в България. Успяваме с вкарване на чуждестранен персонал – от Украйна, Непал, Киргизстан“, казва Петър Петков, главен готвач на верига хотели.

„Търсим в момента сервитьори, пиколо – това е точно една професия за младежи, да си упражняват езиците. Нашите гости са предимно западноевропейци – германци, англичани. Училищата бълват младежи, които нямат професионална насоченост. Не може всички да учат за мениджъри“, коментира Вълчо Вълчев, управител на хотел в Слънчев бряг.

От бранша призовават за повече практически обучения в средното образование.

Между 1000 и 2000 лв. е официално предлаганата заплата за сезонни работници, по данни на Бюрото по труда в Бургас.

„Нашите работни места ще бъдат обявени в цялата страна, за да могат безработните от другите бюра по труда във вътрешността също да кандидатстват.  Миналата година имахме успех в тази насока – работодател, участващ в борсата, си нае безработни от Свищов“, обясни Татяна Николова, директор на Бюро по труда-Бургас.

Свободните позиции ще бъдат разпространени чрез Агенцията по заетостта.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement