Остава усложнена обстановката в Смолянско, където не спира да вали сняг. След шест дни без ток в село Мугла електричеството беше възстановено, но пътят до селото остава непроходим.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Смолян отмени бедственото положение. Пътят за селото е пробит за високопроходима техника и продължават дейностите по разчистването му. От общината са изпратили за втори път хранителни продукти и лекарства за жителите на Мугла. 

Вече шести ден без ток обаче остават учените от Националната астрономическата обсерватория „Рожен”.

„Обект с уж национално значение няма генератор, една седмица не можем да му оправим пътя. Две кукувици седим тук, за да пазим обсерваторията. Опитвам се да правя наука. Науката спря, умря, няма ток”, каза директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” д-р Никола Петров.

Единственият начин да се снабдят с храна и да заредят мобилните си телефони е като вървят пеш през преспи в планината. Най-близкото място с ток от генератор е хотел на 6 км от обсерваторията.

От областната управа коментираха, че се работи за възстановяване на тока в обсерваторията.

„Днес пътят към обсерваторията ще бъде почистен за движение с високопроходима техника”, обеща по-рано Адриян Петров, зам.-областен управител на Смолян.

Малко след 9.00 ч. днес беше пуснато движението за автомобили през прохода Превала.