ТЕЦ "Република" заработи отново, седмица след като беше затворен заради неразрешено горене. От тогава градът е без топла вода. 

Тази сутрин от екоинспекцията премахнаха поставените пломби на парогенераторите на топлоцентралата. При проверка от миналата седмица, те установиха, че вместо въглища, тук незаконно се изгаря биомаса.

След това теца беше затворен. До всичко това се стигна, след серия протести на граждани на Перник, за влошеното качество на въздуха в града. 

С бързовар - така вече седмица семейство Ненови подгряват вода, за битови нужди.

"Не можем да се къпем нормално, не можем да си вършим ежедневните дейности", казва Мирослав Ненов.

От теца признават, че в продължение на година са изгаряли слама и дървени трици, за които нямат разрешително, вместо въглища. Едва след проверката на екоинспекцията, сламата вече е премахната.

За да не се повтори всичко това, в предприятието ще дежурят служители на екоинспекцията.

Организирани са дежурства от експерти при зареждане на гориво в парогенераторите, ще има стриктен контрол, който ще се изхвърлена денонощно, отбелязва Анелия Дренска, от РИОСВ –Перник.

В теца се съхраняват отпадъци, за които от ръководството твърдят, че са на наематели и не се горят. Сега щели да ги премахнат. Хората в Перник не вярват.

От "Топлофикация - Перник" признават, че искат да продължат да изгарят биомаса, вместо въглища, тъй като е в пъти по-евтино. Изпратили са инвестиционно намерение институциите.

Според  Любомир Спасов, директор на ТЕЦ "Република”, става въпрос за милиони левове, спестени от разходи.

В продължение на дни протестиращите жители на Перник снимат работещите комини на теца през деня и нощта. Именно от тяхното недоволство започна проверката на топлоцентралата. Днес обаче отказаха коментар.

От екоинспекцията в Перник твърдят, че в момента няма замърсяване на въздуха в града. От началото на годината са засечени 20 дни с повишени норми на финни прахови частици във въздуха, при допустими 35 дни, но годината все още не е изтекла.