Софийския градски съд (СГС) измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от „задържане под стража” в „домашен арест”, съобщиха от съда.

Матев е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Ако бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години затвор, тъй като по време на убийството е бил непълнолетен.  

Съдебният състав мотивира решението си днес с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 г., което е повече от 3 години арест. Освен това по делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел във Великобритания, който не е ясно дали може да се проведе скоро поради световната пандемия и въведеното извънредно положение в двете страни.

 

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

 

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд