Купуваме допълнително десет нови метровлака на "Сименс" за третата линия на метрото и поетапно модернизираме най-старите мотриси, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Министерството на финансите ще осигури съфинансирането за тях от 15 млн. лв. Общият бюджет за десетте нови мотриси е 88 млн. лв. и те ще започнат да пристигат в София през следващата година, уточни Йорданка Фандъкова при проверката на метрото заедно с премиера Бойко Борисов. 

Продължават тестовете с първите 20 метровлака "Сименс" по завършения 8-километров участък от третата линия - от "Красно село", при бул. "Цар Борис Трети", през НДК, до "Хаджи Димитър", на бул. "Владимир Вазов". 

Движението по това трасе ще бъде пуснато през август. 

Работата по 4-километровия участък - от "Красно село", през "Овча купел", до Околовръстния път, при Горна баня, продължава. От юли започват настройките на системата и след това изпитанията с влакове. 

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи още, цитирана от БТА, че е започнала процедурата за продължение на третата линия - нови 3 километра, от бул."Владимир Вазов" до кв."Левски Г". Така, при осигурено финансиране, през 2021 г. може да започне тяхното строителство.

За разклонението на третата линия - от Военната академия към "Слатина", до бул. "Цариградско шосе", при зала "Арена Армеец", е в ход процедура по изготвяне на регулационните планове, а тази есен се планира да започне процедурата за избор на изпълнител.