Новият участък от софийското метро ще бъде пуснат тази събота, 24 април. Той е с дължина 4 км от ж.к. „Красно село” през ж.к. „Овча купел” до Околовръстен път при кв. „Горна баня” и има общо 4 метростанции - „Овча купел”, „Мизия/Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”.

С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 60 000 жители на кварталите „Овча купел” 1 и 2 и долната част на „Горна баня” ще стигат до централната градска част време до 12 минути. От новия участък ще се възползват и пристигащите от Перник и Радомир.

Влаковете по линията ще се управляват самостоятелно без машинист. Въпреки че машинистът няма да напусне кабината си, той няма да участва, а само ще наблюдава движението на влака.

„Само в екстрени ситуации той може да поема ръчно управление, в останалото време автоматиката върши работата. Управлението е с радиосигнал. Подава се влака от диспечерския пункт радиовръзка. Влакът е фиксиран като подземен джипиес“, обяснява директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.   

На крайните спирки влаковете могат и сами да сменят посоката си. Четирите нови станции ще бъдат пуснати тази събота по обяд. 

Няколко часа преди официалното ѝ откриване, на метростанция „Горна баня“ пробите на влаковете тук продължават.   

До края на годината се планира и ремонт по третия етап на третата линия на метрото. Трасето трябва да се разшири с още девет станции и девет километра.

При изграждането на новия участък е обновен за 4,8 млн. лева бул. „Президент Линкълн”. Покрай строителството на метрото в „Овча купел” бе изградена  за 1,3 млн. лв. през втората половина на 2019 г. и началото на 2020 г. нова улица в квартала – „Централна” с прилежащите й тротоари и осветление.

В края на април заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при Околовръстния път с „Горна баня”. Паркингът е между бъдещото локално платно от разширението на  Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн”. Той е на три нива, свързани помежду си.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен буферните паркинги до МС „Горна баня” и по ул. „Централна” бе изграден и трети до МС „Мизия/НБУ” на ул. „Монтевидео”. Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700.

При последната станция на третата линия в кв. „Горна баня” е изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка. По този начин се създават условия за  удобна връзка на метрото с автомобилния и железопътен транспорт, а чрез Линия 1 и 2 с въздушния.