На 24 април ще заработят четирите километра на третата метролиния през столичния квартал „Овча купел“. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова.

„Така гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден“, допълни тя.

Снимка: Столична община

„Изградихме цялата трета линия на метрото от 2016 до 2021 г. – за по-малко от 5 години нови 12 км – от „Подуяне“ през „Оборище“ и центъра, през „Красно село“ и „Овча купел“ до Околовръстния път при „Горна Баня“. И сме готови да продължим“, посочи Фандъкова.

С разширяването до Околовръстното е изтрадена също интермодална връзка с жп транспорта в „Горна баня“, както и три паркинга за 670 автомобила общо.

Третата линия е оборудвана с прозрачни отваряеми преградни перони и автоматика от ново поколение. С нея се постига намаляване на трафика по трасето с 25%, на изхвърляните вредни емисии – над 11 хил. тона годишно.

Снимка: Столична община

„Очаквам максимално бързо новият парламент и правителство да продължат процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост и внасянето му в Европейската комисия, тъй като в него заложихме средства за разширенията на третата линия на метрото“, каза още Фандъкова.

През тази и следващата седмица се провеждат и обществените обсъждания за изменения на общия устройствен план за разширенията на метрото от Военната академия „Г. С. Раковски“ през „Гео Милев“ и „Слатина“ до „Цариградско шосе“ и от „Младост 3“ до Симеоновския лифт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!