Важна новина за шофьорите в Северозапада. От тази събота възстановяват за движение международният път Е-79 между Мездра и Ботевград. 

По трасето ще се движи трафикът между Северозападна България и столицата. Платното е с две ленти, като в обновения петкилометров участък е положен е нов асфалт, но не и горния износващ слой.

В последните дни ударно се поставят мантинели и временна маркировка, за да се изпълни срока. Трасето е затворено  от половин година за кардинален ремонт, който предвижда изграждане на четирилентов път заради многократно нарасналия трафик след пуска на „Дунав мост 2“.

Снимка: btvnovinite.bg

От тази събота превозните средства ще се движат пак по две ленти, но обновени, а строителството на останалите ще продължи. Заради разширението са свалени стотици  хиляди тонове скална маса от прилежащите скатове, ще се изграждат и тунели.

Живеещите в Искърското дефиле ще си отдъхнат. Там тежкотоварният трафик криеше много рискове, както и третокласният път през Лютидол, по който се движеха леките автомобили.

Предстои Агенция „Пътна инфраструктура“ да даде отговор на въпроса: „Има ли обектът цялостно разрешение за строеж“. И още един проблем – алтернативните маршрути, които се използваха досега, са компрометирани и също трябва да се ремонтират.

Пускът на участъка беше отлаган няколко пъти и това допълнително изнерви шофьорите, за които бяха определени алтернативни, но не особено удачни маршрути. Очаква се движението да бъде пуснато в ранния следобед, съобщиха от АПИ.