Недоволство и сред фермерите. Земеделски производители от Ботевградско рискуват да останат без достъп до площите, които обработват заради модернизация на международния път Е-79.

Около 40 земеделски производители от региона са се събрали вече със своята техника край село Новачене. Причината за тяхното недоволство е, че проектът за модернизация на Е-79 има пропуск, заради който те нямат достъп до първокласна земеделска земя, която обработват, обясни председателят на кооперация Иван Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме правото на свободен достъп до нашата земя Омръзна ни да ни се пречи на произвеждаме“, заяви собственикът на овощна градина Иван Цеков, според когото „над 2000 декара първокласна земеделска земя е блокирана“, а те дават „хляб на десетки хора“.

По неговите думи е била организирана среща със строителната фирма и се оказва, че те въобще „не познават трасето“ и не се знае как са направили този проект.

Протестиращите настояха проектантите на трасето да извършат корекция и да предвидят изграждане на надлез или подлез, през който да преминава земеделската техника. Ако не бъдат чути, недоволните предупредиха , че ще пристъпят към ефективни протести и блокада на пътя. 

ОТ АПИ отговарят, че ще бъде потърсено решение по казуса при спазване на законовата и нормативна уредба при изпълнението на модернизацията на Е-79 между Мездра и Ботевград. Ангажимент за това пред кмета на Ботевград е поела и министър Петя Аврамова.