Тунелът „Ечемишка“ ще бъде отворен, а движението по АМ „Хемус“ в района на Ботевград ще бъде възстановено в понеделник.

Преди седмица част от осветлението на единствената отворена тръба на тунела падна върху автомобил и отне живота на 60-годишна жена. Съоръжението беше затворено, което доведе до цялостно спиране на движението по магистралата в този участък. Започна спешен ремонт, последваха уволнения и оставка, а лично служебният премиер Огнян Герджиков пое ангажимента съоръжението да бъде отворено до понеделник.

Опасната осветителна конструкция, която беше на повече от 30 години, вече е премахната и на нейно място е монтирано временно LED осветление.

Снимка: bTV

Според изпълнителите то е закрепено здраво, анкерирано е в бетона и „трябва да се качи горе някой с чук и да го удари, тогава ще падне“.

На входа на тунела е предвидено подсилено осветление за по-лесна адаптация, обясни инж. Красимир Велинов от Националния комитет по осветление.

Поставени са пътни знаци, които ще разделят движението, тунелът е измит.

Снимка: bTV

Днес регионалният министър Спас Попниколов и експерти инспектираха „Ечемишка“ и го оцениха като обезопасен, но движението по магистралата ще бъде пуснато утре, след официална проверка.

Тунелът обаче все така се нуждае спешно от ремонт. Течове има на няколко места.

Снимка: bTV

Състоянието му е посочено като опасно още преди 12 години, платен е и аванс от 2,4 млн. лв., но цялостен ремонт и до днес не му е направен.

Междувременно се очаква утре министър Попниколов да обяви доклада от проверките на всички тунели в страната.

Прокуратурата продължава разследването за смъртта на възрастната жена в „Ечемишка“. Досъдебното производство е за причиняване на смърт поради професионална непредпазливост.

Вижте повече във видеото: