Детелина Стаменова е психолог и психотерапевт с дългогодишна практика. Тя дава няколко практични съвета, които да приложите, при паник атаки и влошаване на емоционалното състояние заради новините, свързани с войната между Русия и Украйна.

"Страхът от атомни експлозии, в резултат на детонация на ядрено оръжие, има своето име - „атомософобия“, и започва след атаката над японските градове Хирошима и Нагасаки, като нейния пик е през 50-те и 60-те и изтощава страдащите, някои от които строят и собствени убежища. Тогава с тях се работи главно с психотерапия и често пъти с лекарства", обяснява Детелина Стаменова.

Тя отбелязва, че заради нещата, които се случват толкова близо до нас, се наблюдава влошаване на състоянието при хора с хранителни разстройства, с тревожни състояния и такива с постравматичен стрес, които не са в терапия или са започнали скоро. Притеснение има и сред останалите хора. Затова:

  • ако сте разстроени от всичко, което виждате и чувате от новинарските емисии; ако се разплаквате от кадрите на възрастни и деца; ако си представяте, какво би било ако сте на тяхно място, важно е да знаете, че не сте единствени и тези чувства ви правят хора с важното умение емпатия. Да сте тъжни, объркани или разстроени е разбираемо.
  • Споделяйте с близки как се чувствате, дори да е по хиляда пъти. Дайте време и те да говорят с вас.
  • Говорете с добро. Не се дразнете, когато близките ви реагират рязко.
  • Говорете с децата си за случващото се, не ги оставяйте в незнание. Страшно е да се говори, но е още по-травмиращо и страшно да се мълчи. Отговаряйте на въпросите им. Гушкайте ги. Намалете им достъпа до новини, но не крийте какво става. Разкажете им истории с добър край за хора, които са намерили подслон, намерили са близките си, разкажете им за доброто в този луд свят. Подкрепете ги и ги уверете, че сте до тях, каквото и да става
  • Помогнете на някого или нещо - човек, коте, куче, кауза.

Целия материал можете да прочетете в Ladyzone.bg: