Ако най-желаното място, каквото би трябвало да е домът,  се превръща в стресово, това може би е защото нашият ум е затворен в него. Това коментира клиничният психолог Велислава Донкина в студиото на "Кризата: COVID-19“, посветено на новата зараза и въздействието й върху здравето, джоба и психиката ни. 

Основоположникът на психотерапията Фройд има едно изказване, че най-големият травматизъм за човека е сблъсъка на реалността с фантазиите му, добави тя.

Според нея трябва да се възползваме от ситуацията и  да си помислим с кого живее, това ни дава шанс да видим какво се случва с нас и да разберем какви сме, обясни Донкина.

Парите не могат да са нито позитивен или негативен мотиватор, реалността може да отключи нещо, което е било отдавна в нас, но не бива да се поддаваме на агресията, посъветва експертът.

Отвъд ситуацията, няма смисъл да изпадаме в крайност, това, което дойде, ще се справяме с него, нямаме друг избор, обясни още Донкина.

Според нея не трябва да се дава фалшива надежда, а от страна на медицина нищо непознато не се случва, ще успеем да преминем през него.

Вижте още във видеото.