Проверките дали се спазват новите противоепидемични мерки в големите столични търговски центрове вече започнаха. Проверяват се големите търговски вериги, както и всички заведения за хранене и магазини.

Глобата при първо нарушение за зеления сертификат е между 300 и 1000 лева, а при второ – 1000 до 2000 лева.

Снимка: Ладислав Цветков

От сутринта се извиха опашки пред моловете. Не от клиенти, а от служители, които чакат за тест.

Повече от 2 часа служители на столичен търговски център чакат на опашка, за да се тестват, да получат зелен сертификат и да влязат на работните си места в мола.

Хората се оплакват и от липса на организация, както и от фирми, които изпреварват всички, за да тестват своите служители.

Снимка: Ладислав Цветков

Изискването за зелен сертификат няма да убеди да се ваксинират много от чакащите да се тестват. На входа охраната на търговския център проверява с приложение сертификатите.

На входа охраната на търговски център проверява за зелени сертификати с приложение. На входа на друг мол проверката е само с поглед.

Охраната на мола няма право да ви поиска лична карта, за да свери данните ви от зеления сертификат. Само полицията може да направи това. За създалата се ситуация от управата на мола отказаха коментар

РЗИ и МВР проследиха спазват ли се правилата вътре и не откриха нарушения.

И в Бургас имаше напрежение сред чакащите. От управата на мола обясниха, че няма как да изнесат пункта навън, защото е студено.

„Това е координирано с РЗИ. Няма проблем пунктът да е разположен в началото на мола, оградили сме го със сепаратори. Да, събират се хора, правим всичко възможно да разреждаме опашката“, коментира управителят на търговския център Георги Владимиров.

Снимка: Ладислав Цветков

От здравната инспекция обясниха, че проверките ще започнат още днес.