3 институции проверяват офиси и магазини "Хиполенд". Акцията идва само два дни, след като собственикът на веригата за детски играчки разказа в социалните мрежи как синът му е напръскан с лютив спрей от униформени, по време на протестите в сряда. 

Снимка: bTV

Разказахме ви историята на Никола и Мариан Колеви - баща и син, които присъстват на протеста на 2 септември. Тогава на площад "Независимост" се стигна до безредици , а те се оказват сред обгазените.

Само ден след това - Националната агенция по приходите, икономическа полиция и Надзор на пазара се оказват пред централния офис на "Хиполенд", на която Колев е собственик.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че съвсем случайно трите институции са се събрали на нашия паркинг. Съвсем случайно за попаднали по едно и също време тука и пожелаха да влязат заедно, а не всеки да си проверява неговото си. Ирония е, разбира се“, казва Мариан Колев.

Проверката може би е провокирана от пост в социалните мрежи, смята Колев: „Това, че съм критикувал, че не това е начинът и че няма нужда да вкарват в конфликт полицаи  и протестиращи“.

От МВР съобщиха, че проверката е за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата, като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена“, се казва в съобщение.

"Сдружението за модерна търговия", на което „Хиполенд“ е член, също излезе с позиция по случая:  

"Търговските вериги, членове на СМТ, са едни от най-проверяваните от контролните органи у нас компании и в този смисъл за нас подобни проверки са част от нормалното бизнес ежедневие. Но в актуалния контекст бихме искали да подчертаем, че ако използването на контролните правомощия на изпълнителната власт е по повод свободно изразяване на публична гражданска позиция, то това би било в разрез с демократичните принципи на една правова общност, каквато е Европейският съюз".

Проверката открива несъответствие - 9 лева и 60 стотинки по-малко в една от касите.

„Разбрахме къде е грешката - това са първите пари за деня, все пак да има ресто“, каза Мариан Колев.

Преди повече от месец, след като Колев и негови служители посещават един от протестите  - магазин на веригата е разбит. В него не липсвало нищо.

Протестиращи в София застанаха зад Мариан Коле и изразиха своята съпричастност към него в "Триъгълника на властта" чрез специални акции. Подкрепа за "Хиполенд" демонстрираха и в Стара Загора. Близо 50 души се събраха заради това, че три институции са започнали проверка, два дни след като собственикът на веригата за детски играчки разказа как синът му е напръскан с лютив спрей от униформени, по време на протестите в сряда. В късния следбоед от МВР съобщиха, че проверката е прекратена.  

Собственикът на "Хиполенд" - Мариан Колев, утре, 5 септември, ще бъде гост в предаването "Тази събота".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!