"Бетонните пети" на плаж Смокиня са част от строеж, който няма разрешение. Това са констатирали от РДНСК, които провериха плажа след репортаж на bTV и по разпореждане на служебния министър на туризма Стела Балтова.

Освен еколога Спас Узунов, още десетки са сигнализирали срещу бетонните блокчета на плажа. Но концесионерът е сигурен, че изграждането на новите заведения е по всички правила. Скицата му е утвърдена от Министерството на туризма, затова и проверката мина без забележки.

"Ето ви внесените материали при архитекта, какво е утвърдил, и ги е внесъл без забележка, 7 материала са внесени, плюс работно време на заведенията", обясни Иван Алексиев, концесионер на плажа.


Според строителната инспекция обаче няма издадени разрешения за строителство.

"Има утвърдени схеми, няма разрешения за извършване на каквито и да било други дейности към този момент и всичко останало е в момента в нарушение, заяви Румен Кисьов, заместник-кмет по строителството на Община Созопол.

От Асоциацията на заведенията застанаха зад проекта.

„Изнесената информация, че това ще бъде нощен клуб с над 2500 души едва ли не, че той ще бъде преместен от друг наш огромен курорт, от „Слънчев Бряг“ в „Смокиня“, е абсолютно невярна. Никога не е стояло на дневен ред“, каза Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

„Обектът е дневен – ресторант и бийч бар. С работно време до 23 часа. Няма нищо общо с други наши подобни клубове, които имаме, и заведения, които са нощни, и така нататък. Нищо общо няма“, категоричен е Веселин Борисов, собственик на нощен клуб и наемател в "Каваци".

В сряда общината ще реши ще има ли заведения на "Смокиня".