След смъртта на 18-годишно момче, простреляно от полицай с личния му пистолет – проверка на bTV за въоръжението в МВР. Масово униформените у нас имат право да стрелят с „Макаров“, разкри в ефира ни министърът на вътрешните работи. 

Голяма част от служителите на реда от районните управления в София, а и от граничната полиция, тренират стрелбата си на определено стрелбище, казва инструкторът Делян Цветанов.

Снимка: bTV

„Друго освен „Макаров“ не сме видели. Всичко, почти всичко е „Макаров“. До този момент други оръжия не сме виждали“, каза Делян Цветанов, инструктор в стрелбище „Герена“.

Потърсихме информация от МВР по Закона за достъп до обществена информация за това колко точно и какви са оръжията на полицаите в страната.

„Въпросите съдържат информация, която попада в Списъка с категориите информация, подлежаща на класификация като държавна тайна...“, казаха от МВР.

Снимка: bTV

Все пак - на въпроса защо полицаи носят не само служебно, а и лично оръжие на работа, в ефира на bTV вътрешният министър отговори:

„Mоже би за по-голяма сигурност го правят, все пак личното оръжие е много по-добро от служебното, което им е дадено, а именно пистолет „Макаров“, обясни преди време Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

„Макаровият е все едно някоя кола от социализма – „Жигула“, „Москвич“. Както в в тях  нямате еърбеци, нямате ABS, нямате елстъкла“, обясни Делян Цветанов.

Последната подмяна на оръжия в МВР е от май тази година, става ясно от справка на сайта на министерството. Става дума за около 800 пистолета – Валтер и Тейзър. При малко над 35 000 полицаи по данни на Евростат за 2022 година.