С до 35% ще ни излезе по-скъпа почивката на морето през този летен сезон в сравнения с миналото лято, показва проверка на нашите кореспонденти по Черноморието.

Престой „ол инклузив“ в 4-звезден хотел в черноморските курорти като Созопол и Приморско вече струва 120 лв. на човек на ден срещу 90 лв. миналата година.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Снимка: bTV

Нощувката в 3-звезден хотел вече е между 50-70 лв. на човек на ден срещу 40 лв. от миналия сезон.

Снимка: bTV

Ето и какви са цените в ресторантите:

  • Салатите са около 10 лв. срещу 7 лв. от миналото лято;
  • Порцията цаца поскъпва  от 6-6,50 лв. на минимум 7 лв.;
  • Порцията пържени картофи скача с 1,50 лв. от 5 лв. миналата година до 6,50 лв. сега;
  • Малка наливна бира вече е 3,50 лв. срещу 2 лв. миналата година.  
Снимка: bTV

Повечето хотелиери чакат началото на юни, за да отворят. Ранните записвания са на много по-ниски цени, а инфлацията им изяжда печалбите.

"Няма доставчик, който да е дошъл и да не е увеличил цените с 40-50%. Страшно е, изключително много се притесняваме какви цени даваме, какви намаления даваме", заяви управителят на хотел в Приморско Златина Владева.

В този хотел наемът на апартамент за четирима души е 250 лв. за една нощувка. Увеличението е около 10 лв. на човек в сравнение с миналата година.

"Ако миналата година в междинен период е бил 90 лева на човек на ден „ол инклузив“ пакета, тази година е 120 лв. на човек на ден", добави Златина Владева.

Средно около 30 лв. излиза обяда за един човек. Менюто в този летен ресторант започва с уточнението, че цените са временни. Причината е, че доставчиците всеки ден променят стойността на продуктите.

В по-малките заведения по плажа предлагат обедно меню с готвени ястия като пълнени чушки, винен кебап, пиле с ориз.

"Цената е стандартна – 6,50 лв. е един обяд. Една супа е между 3,50 – 4,50 лв. Сравнително ниски цени, все пак се съобразяваме, не можем да извадим душата на хората", обясни управителят на плажен ресторант в Созопол Силвия Христова.

В менюто обаче салатата започва от 10 лв., калмарите са 15 лв., порция сафрид е 18 лв. и всичко е с по-високи цени. Цацата също е поскъпнала.

"Миналото лято беше 6,60 лв., сега е 6,90 лв., съвсем малко сме вдигнали и то това е не толкова заради рибата, колкото заради цената на олиото, купуваме олио на 6 лв.", добави Силвия Христова.

Така стандартна вечеря с напитки излиза около 50 лв. на човек