Агнешкото поскъпна с 30% тази година спрямо предишния Гергьовден, а поскъпването на фуражите е двойно. Тази сметка направи за bTV Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналата година за Гергьовден фермерите са продавали агнешкото месо на цена 6-7 лв. за кг. А тази година цената варира между 8 до 10 лв. за живо тегло.

Крайната цена в месарските магазини миналата година е била между 17 и 19 лв. за кг цяло агне, а сега тя достига от 20 до 23 лв. за кг.

Снимка: btvnovinite.bg

В овцеферма край врачанското село Костелево килограм живо тегло на агнешкото е скочило с два лева в сравнение с миналия Гергьовден.

„Миналата година бяха на осем лева, тази година са на десет“, казва овцевъдът Мария Цветкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Цената е най-ниска в района. Но поскъпването е неизбежно заради  скока на фуражите.

„Царевицата от 42 стотинки е на 70, силажът с 40 процента поскъпна, като сложим и ток, и вода и всичко е нагоре от началото на войната. Много трудно се изхранват животните“, допълва Мария.

Месарниците в столицата казват, че предлагат по-евтино агнешко след великденските празници, заради слаб интерес за Гергьовден.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цената ще бъде агнешката плешка - 20,60, агнешки бут 24,60. Преди Великден по-висока беше цената с един лев нагоре, в момента падна поради нямането на интерес от хората“, казва управителят на месарски магазин Хусеин Фаруати.

Агнешкото месо, което продава Хусеин, се съхранява в хладилни камери с температура от 4 градуса.

„Ако човек иска сам да се ориентира, трябва да знае някои основни белези, колкото е по-старо месото по неговия цвят се променя, потъмнява, няма тази свежест. Също така се губи характерния блясък, който притежава свежото месо“, казва Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Снимка: btvnovinite.bg

Само тези два индикатора са достатъчни да ни ориентират колко е свежо месото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!