Възможно е задържане на цените на някои стоки, ако природният газ продължи да поевтинява и през следващите месеци. Това прогнозираха за bTV от Комисията по стоковите борси и тържищата.

Краставиците и доматите оранжерийно производство могат да останат на сегашните нива, ако няма резки промени на енергоносителите и зимата не е твърде студена, пресмятат от Комисията.

Цените им на едро в момента са под 2 лева за краставиците и под 2,50 лв. за кг. домати.

При други стоки, като брашното, олиото и захарта е възможно и леко понижение на цените заради изключително добрата реколта тази година, отчитат още от Комисията.

При други стоки и услуги обаче поевтиняване няма да е възможно.

Според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата стоките, отглеждани в оранжерии отоплявани с газ, може да са на поносими цени през пролетта, ако има предвидимост в цената на природния газ и зимата не е много студена.

Ако трусовете на газовия пазар продължат обаче няма как да се чака поевтиняване, а тъкмо обратното - поскъпване.

Засега понижаването на цените е факт само спрямо септември, а не като трайна тенденция. Там, където има добра реколта и промени в стойностите на международните пазари при зърното, бршното, захарта, слънчогледа, също може да има поевтиняване.

„Ако видим стабилен енергиен пазар и тези фактори действат по начина, по който действат сега  - задължително ще видим намаление на цената, може би по-бавно, но ще я видим“, отбеляза Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според икономисти като цяло по-възможно е да се чака забавяне в ръста на цените на стоките и услугите, но не и спад.

„Дори производителите, които са на газ вероятно ще използват този спад, за да компенсират предишни свои загуби от големия скок на цените при тях, които бяха над 40%“, каза икономистът Стоян Панчев.

Производствата, които са инвестирали, за да заменят синьото гориво с друг енергоизночник, трудно ще понижат цените заради допълнително възникналите разходи, отчитат още експертите.